ریزش مو جزء مشکلاتی است که افراد بسیار با آن سر و کار دارند و البته که ریزش مو به خودیِ خود یک بیماری یا مشکل نمی باشد و افراد به صورت طبیعی دارای ریزش مو هستند، ولی زمانی که این ریزش بیشتر از حد طبیعی باشد، باعث کم پشتی، طاسی و یا کچلی میشود و به یک نوع بیماری تبدیل می شود و باید برای درمان آن به صورت صحیح اقدام کنید.
داروهای درمان ریزش مو، دارای طیف وسیعی هستند و به روشهای مختلفی درمان را انجام می دهند. ریزش مو دارای علت های زیادی می باشد و بدون شک، اولین علت آن، ریزش موی ارثی می باشد و بسیاری از افرادی که پدران آنها دچار مشکل ریزش مو هستند، نیز به این عارضه دچار می شوند.
یکی دیگر از علت های شایع در این بیماری مشکلات هورمونی می باشد و بعد از مسائل ارثی، معمولا دومین علت شایع ریز مو است. افرادی که دارای استرس شدید می باشند نیز دچار عارضه ریزش مو میشوند و بیماریهای پوستی نیز یکی دیگر از این علل است و با توجه به موارد گوناگون، برخورد با اشعههای خاص رادیو اکتیو و سابقه استفاده از روشهای خاص درمانی (به عنوان مثال شیمی درمانی) از دیگر عوامل ریزش مو می باشند.
توجه داشته باشید که هر شخصی در دوره های مختلف دچار ریزش مو می شود و ریزش مو در سنین خاصی روی نمیدهد.

ریزش مو در زنان
ریزش مو در زنان:
برخی از افراد دارای این تصور هستند که کچلی فقط در مردان اتفاق میافتد، البته این عارضه در مردان بیشتر رخ می دهد اما این تصور اشتباه است که زنان دچار ریزش مو یا طاسی نمیشوند.
یکی از شایعترین علت ریزش موی زنان آلوپسی آندروژنیک ناشی از ترشح هورمونهای مردانه است. آلوپسی آندروژنیک در سنین جوانی ممکن است منجر به ریزش مو در بانوان شود و ترشح شدید آلوپسی آندروژنیک در زنان بعد از چهل سالگی رخ میدهد و با مصرف داروهای درمان ریزش مو درمان می شود و بهتر است که بانوان هم مانند آقایان با مواجه شدن با این علائم به پزشک مراجعه کنند.
برخی از مهم ترین داروی درمان ریزش مو:
در ادامه مقاله برخی داروهایی موثر در درمان ریزش مو را شرح می دهیم.
داروهای ضد آندروژن:
آندروژنها هورمونهای جنسی هستند که باعث ریزش مو میشوند. این هورمون به فولیکلهای مو آسیب می رسانند و باعث توقف رشد می شوند و اثر این داروها بر زنان بیشتر از مردان است. البته توجه داشته باشید که برای استفاده از این داروهای درمان ریزش مو حتما باید بر اساس نسخه ی پزشک اقدام کنید.
ماینوکسیدیل:
یکی از داروهای درمان ریزش مو ماینوکسیدیل می باشد و هم باعث افزایش رشد مو میشود و هم از ریزش جلوگیری میکند. این دارو دارای توانایی درمان بسیاری از بیماری های مو که منجر به ریزش مو هستند می شود.
استفاده از این داروی درمان ریزش مو دارای عارضه ای نمی باشد و فقط در برخی از افراد شکل قرمزی پوست سررا ایجاد می کند و همچنین در برخی موارد نادر نیز، این دارو منجر به ریزش موی افراد خواهد شد و با مشاهده ی این مورد باید سریعا به پزشک مراجعه شود.
فیناستراید:
آلوپسی آندروژنتیک، یکی از عوامل مهم ریزش مو در آقایان و بانوان است. البته توجه داشته باشید که وجود این ماده در بدن نیاز است و باعث سلامت میشود، ولی وجود بیش از حد آن باعث ریزش مو میشود و فیناستراید یکی از داروهایی است که آلوپسی آندروژنتیک را کنترل میکند.
کتوکونازول:
این دارو ممکن است در برخی موارد به درمان ریزش مو منجر شود و برای افرادی که علت ریزش موی آنها آندروژنتیک است بسیار مفید است.
اسپیرونولاکتون:
وقتی که آندروژنها علت ریزش مو باشند، میتوان به خوبی از این دارو استفاده کرد. استفاده از این داروی برای درمان ریزش مو مناسب می باشد و ممکن است که عوارضی شامل: سردرد، تهوع، استفراغ یا کرامپ معدی، بی اشتهایی، اسهال، دهیدراتاسیون، هیپوناترمی، اسیدوز کاهشتوانایی جنسی، بزرگ شدن پستان ها، بینظمی قاعدگی، کسالت، افزایشپتاسیم خون، کاهش سدیم خون، مسمومیت کبدی و نرمی استخوان به همراه داشته باشد و باید با تجویز پزشک همراه باشد.

علائم ریزش مو
علائم ریزش مو:
همهی انسان ها در هر شبانه روز به طور متوسط ۵۰ تا ۱۰۰ تار از موهای خود را از دست می دهند و در حالت عادی، موهای ریخته شده با تارهای موی جدید جایگزین می شود و تراکم مو ثابت میماند.
در صورتی از بین رفتن تعادل بین رشد و ریزش مو فرد دچار ریزش مو می شود و در بیشتر اوقات این ریزش به صورت تدریجی اتفاق میافتد و تا زمان کم شدن تراکم موهای سر تا حد قابل توجهی متوجه نمی شوید. متوجه آن نمیشویم.
اگر برای درمان ریزش مو سریعا اقدام کنید، این درمان بهتر و بیشتر موثر می باشد و شایعترین نشانهها و علائمی ریزش مو عبارتند از:
- کنده شدن راحت موها به هنگام کشید نشان
- تجمع مقدار زیادی مو در موگیر چاه بعد از استحمام
- جدا شدن مقدار زیادی مو هنگام بستن یا شانه کردن موها
- ریختن تعداد زیادی مو بر روی بالشت بعد از خواب شبانه
با مشاهده ی این موارد ذکر شده باید سریعا به پزشک مراجعه کنید و این مشکل را مرتفع کنید.

جلوگیری از ریزش مو
جلوگیری از ریزش مو:
دو دلیل برای اینکه از ریزش مو جلوگیری کنیم را بیان کرده ایم قطعا دلایل بیشتری نیز وجود دارد.
جنبهی زیبایی:
موی سر نشان دهنده ی جوانی می باشد و موهای پرپشت باعث زیبایی بسیار زیادی می شود. در صورت ایجاد این مشکل از زیبای ظاهری بسیاری از افراد کم می شود.
جنبهی روحی روانی:
با ریزش مو و تاثیر این مشکل بر زیبایی ظاهری، ممکن است افراد، به دلیل خجالت و یا ناراحتی دچار عارضه های روحی و روانی شوند و اگر در سنین جوانی اتفاق بیفتد، اعتماد به نفس را پایین می آورد.
جلوگیری از ریزش مو با تغذیهی مناسب:
وضعیت سلامت موها نیز با تغذیه هم در ارتباط می باشد و داشتن تغذیه ی خوب باعث جنس، حالت و مقاومت موهای می باشد و برای جلوگیری از ریزش مو و حفظ سلامت آن، مقدار کافی از پروتئینها، ویتامینها و مواد معدنی مصرف کنید و در رژیم غذایی خود جایگزین کنید.
مواد مغذی مهم برای مو
تارهای مو دارای جنس پروتئین می باشند و کمبود آن در رژیم غذایی باعث ایجاد مشکلاتی در روند رش مو می شود. ماهی، مرغ و گوشت قرمز، تخم مرغ و حبوبات مهمترین منابع پروتئین برای رژیم غذایی می باشند و باید مورد توجه بسیاری قرار بگیرند. موارد مغذی دیگر برای داشتن موهای بسیار خوب عبارتند از:
- کلسیم و منیزیم
- آهن
- ویتامین های گروه ب، به خصوص بیوتین و ویتامین ب۶
- اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶

مواد مغذی مهم برای مو
موارد آسیب رسیدن به ساقه ی مو:
موارد ذکر شده در ذیل، باعث آسیب رسیدن به ساقه ی مو و ریزش مو می شوند:
- ریزش موی کششی که با سفت بستن، بافتن و یا کشیده شدن موها به وجود می آید.
- آسیب حرارتی که از سشوار، اتو ی مو، ابزار حرارتی فر کردن و … به وجود می آید.
- استفاده بیش از حد از رنگهای مو، ژلهای حالت دهنده، تافت، صاف کنندههای و لخت کننده های مو
- استفاده از لوازم آرایشی بهداشتی کم کیفیت
توصیه و هشدارهای جدی:
- شانه کردن روزانه ی موها
- استفاده از شامپوهای مناسب
- اجازه دهید که موها به صورت عادی خشک شود.